Međunarodni tjedan gluhih 2021 „Slavimo uspjehe zajednice Gluhih”

Međunarodni tjedan gluhih, svake godine zajednica Gluhih iz cijelog svijeta slavi tijekom posljednjeg punog tjedna u rujnu, u spomen održavanja prvog Svjetskog kongresa WFD.

Međunarodni tjedan gluhih slavi se provođenjem različitih aktivnosti zajednica Gluhih diljem svijeta. Aktivnosti i događaji pozdravljaju sudjelovanje svih članova zajednica Gluhih, a koje uključuju obitelji gluhih osoba, profesionalne i akreditirane tumače/prevoditelje znakovnog jezika, kolege te ostale sudionike kao što su nacionalne vlade, nacionalne i međunarodne organizacije za ljudska prava te organizacije osoba s invaliditetom.

Tema Međunarodnog tjedna gluhih 2021. godine je „Slavimo uspjehe zajednice Gluhih”.

U sklopu Međunarodnog tjedna gluhih, 23.9. obilježit će se i Međunarodnim danom znakovnih jezika.

Kao što već znamo, znakovni jezik nije svugdje isti, već se razlikuje od države do države.

Zajednice Gluhih ovaj tjedan obilježavaju na razne načine, provedbom različitih aktivnosti koje za cilj imaju približiti zajednicu Gluhih svojoj lokalnoj zajednici, te istaknuti njihove uspjehe unatoč invaliditetu.

Međunarodni tjedan gluhih ove godine se obilježava od 20.9. do 26.9.2021., a Udruga gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije također je pripremila nekoliko aktivnosti kojima će obilježiti ovaj važan tjedan za njihovu zajednicu.

Kako smo već pisali, i tumači, a i koordinator projekta Govorimo rukama, aktivno su uključeni u razvoj lokalne zajednice, te na taj način izravno doprinose i vidljivosti, a i senzibiliziranju zajednice za zajednicu Gluhih.

Važno je napomenuti kako Udruga gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije ne pridonosi povećanju kvalitete života svojih članova samo obilježavanjem važnih dana za njihovu zajednicu, već istom doprinosi tijekom čitave godine i to nizom aktivnosti u kojima gluhe i nagluhe osobe mogu ravnopravno sudjelovati, poput inkluzivnog kina koje je ovo ljeto bilo smješteno u prostoru Udruge.

Naši tumači kroz projekt svakodnevno pomažu korisnicima u svladavanju komunikacijskih poteškoća, i svaki dan korisnici, ali i čitava zajednica bilježe mali pomak ka boljem i inkluzivnijem društvu, a mi svaki taj dan slavimo kao uspjeh zajednice Gluhih.

Više o Međunarodnom tjednu gluhih 2021 može se pronaći na: https://wfdeaf.org/iwdeaf2021/

Projekt Govorimo rukama financirala je EU iz Europskog socijalnog fonda, OP Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. sa 100% intenzitetom potpore.  Vrijednost projekta je 966.477,80 kuna.  Trajanje projekta je  25 mjeseci.