Važnost komunikacijskih posrednika u svakodnevnom životu

Koliko je važno da komunikacijski posrednici, odnosno osobni asistenti napokon postanu dio normale i svakodnevice, a ne privilegija, dokazuje i nedavni slučaj gluho slijepe američke paraolimpijke Becce Meyers koja je zbog toga što joj je uskraćen osobni asistent odustala od sudjelovanja na paraolimpijskim igrama.

Naime, dvadesetšestogodišnja plivačiva Becca Meyers trebala je otputovati u Tokio gdje se održavaju paraolimpijske igre, no japanske vlasti dozvolile su dolazak samo osnovnog “operativnog osoblja”, u koje očito ne spada osobni asistent.

Becca Meyeer istaknuta je članica američke reprezentacije koja je osvojila  tri zlatne medalje na POI u Rio de Janeiru, a koja boluje od Usherovog sindroma. Usherov sindrom najčešći je genetski poremećaj koji utječe na vid i sluh i uključen je u klasifikaciju gluhosljepoće. Nakon saznanja da joj nije dopušteno putovati s osobnim asistentom, nego na POI u Tokio mora doći sama, Becca je istupila iz reprezentacije jer smatra kako samo prosvjedom može utjecati na promjenu ovakvih odluka i stvaranju svijeta koji na osobne asistente gleda naklono i podrazumijeva njihovo prisustvo uz ovisnu osobu u svim životnim situacijama.

Naši tumači, kao i korisnici također su uvrijeđeni ovakvim stanjem u svijetu, a posebno u svijetu sporta gdje bi prihvaćenje i poštivanje različitosti trebalo biti posebno istaknuto. Ovakve i slične situacije nikako ne idu u prilog vlastima i donosiocima odluka u čitavom svijetu budući da se temelje na neznanju i diskriminaciji onih kojima je pomoć najpotrebnija. Nadamo se da je slučaj Becce Meyers izoliran slučaj i da će njezin primjer poslužiti kao obrazac za nešto što se u budućnosti nikad više ne smije dogoditi.

Iznimno smo ponosni na naš projekt i dobrobit koju ima na naše korisnike. Od kako smo krenuli s provedbom, osigurali smo našim korisnicima nebrojeno mnogo prijevoda, bilo uživo, bilo online. Trudimo se uvijek biti dostupni, te uskladiti potrebe svih korisnika kako nitko ne bi bio uskraćen. Svjesni toga da je razlika između dostupnih tumača i potrebe za uslugom tumačenja i dale jako velika, sretni smo jer možemo, makar malim djelom, doprinijeti rješavanju te problematike.

Projekt Govorimo rukama financirala je EU iz Europskog socijalnog fonda, OP Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. sa 100% intenzitetom potpore.  Vrijednost projekta je 966.477,80 kuna.  Trajanje projekta je  25 mjeseci.